Dat zonnepanelen een besparing op leveren is bekend. Belangrijk zijn de kosten die opwegen tegen deze besparingen. Aangezien zonnepanelen een forse investering is, snappen wij dat u graag wilt weten wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. De terugverdientijd houdt in, binnen hoeveel jaren heeft u net zoveel bespaard als dat de zonnepanelen gekost hebben. Vanaf dit punt heeft u namelijk alsnog de besparingen van de panelen, maar zijn de kosten al weer terugverdiend.
Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 6 a 8 jaar. De zonnepanelen worden wel steeds verder ontwikkeld en daardoor kan het nog makkelijker worden om de investering terug te verdienen. Maar doordat een zonnepaneel gemiddeld 25 jaar mee gaat, heeft u bij een terugverdientijd van 8 jaar, al een heel mooi rendement!
Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden
Er zijn natuurlijk verschillende factoren die nou bepalen wanneer de zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend. Naast de feiten die bekend zijn over de kosten en de ligging, moet er ook gespeculeerd worden over de energiekosten in de toekomst. Hierdoor is het geen berekening die garantie geeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. Wel is het een hele goede indicatie om een beeld te krijgen bij de investering.
- De aanschafprijs
- Ligging van het dak
- Hellingshoek
- Zonuren
- Kwaliteit van de zonnepanelen
- Het energietarief
De aanschafprijs
Uiteraard begint de terugverdientijd bij de aanschafprijs. Wat de aanschafprijs is zal bepalen hoeveel er bespaart moet worden op de energierekening. Bij een hoge aanschafprijs zullen de besparingen ook groter moeten zijn om een korte terugverdientijd te realiseren. Maar vaak heeft de aanschafprijs te maken met de aantallen en de kwaliteit van de zonnepanelen. Daarnaast zullen de montagekosten ook worden meegerekend. Gaat u zelf de zonnepanelen leggen, dan kunt u hier zo een 25% van de totale kosten op besparen. Natuurlijk is hier wel enige ervaring voor nodig.
De ligging van het dak
De ligging heeft invloed op het rendement dat een zonnepaneel oplevert. De ideale ligging is een dak op het zuiden, maar een dak op het zuidoosten en zuidwesten heeft alsnog een prima rendement, gemiddeld zo een 5% minder rendement dan de ideale ligging.
Hellingshoek
Naast de ligging van een dak is de hellingshoek uitermate belangrijk. De beste hellingshoek is 36 graden. Maar breed genomen is een hellingshoek tussen de 25 en 60 graden nog goed genoeg voor voldoende rendement. Natuurlijk is het wel belangrijk om hierbij rekening te houden met eventuele schaduw. Schaduw op de zonnepanelen heeft namelijk een erg negatief effect op het opwekken van energie. Probeer dit in alle gevallen te voorkomen.
Zonuren
Als er iets belangrijk is bij zonnepanelen, dan zijn dat wel de zonuren. Per jaar en per land zal dit verschillen. In Nederland hebben we zo’n 1400 tot 1700 zonuren per jaar. Duidelijk is te zien dat in het westen meer zonuren telt dan in het oosten. Het rendement bij zonnepalen in het westen ligt door de factor zonuren dus een stukje hoger. Hier heeft u weinig invloed op en het belangrijkste is om zelf zonnepanelen zo min mogelijk schaduw te geven.
De kwaliteit van zonnepanelen
Doordat de concurrentie zo hevig is, ook onder de fabrikanten van zonnepanelen. Wordt er ook veel op prijs geconcurreerd. Helaas gaat de kwaliteit van zonnepanelen hier soms ook onder leiden. De fabrikanten willen zo goedkoop mogelijk zonnepanelen produceren om ze voor een lage prijs op de markt te zetten. Hierbij wordt de kwaliteit nog wel eens uit het oog verloren en is dit te merken aan de levensduur van zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen net letterlijk geld voor u gaan verdienen, zult u zien dat de kwaliteit achteruit gaat. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Daarom worden er vaak zonnepanelen getest en deze resultaten kunt u meenemen tijdens de overweging van een merk.
Het energietarief
Uiteindelijk hangt de terugverdientijd samen met het energietarief waar op bespaart wordt. Hierbij geldt, hoe hoger het tarief, hoe korter de terugverdientijd. Verwacht wordt dat het energietarief gemiddeld zo een 2,5% per jaar stijgt. Dit laat de besparingen op de energiekosten, bij een gelijk blijvende opbrengst, ook stijgen met 2,5%. Mocht het energietarief sneller stijgen dan is de terugverdientijd zonnepanelen een stuk korter.