Onderhoud zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt aangeschaft wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hoe beter de zonnepanelen zijn, hoe hoger de opbrengst is, waarmee je het elektriciteitsverbruik kunt dekken. Juist daardoor kun je geld besparen en een steentje bijdragen aan het milieu. Goed onderhoud is dan een vereiste, maar hoe moeten zonnepanelen onderhouden worden en hoe arbeidsintensief is dit? Onderhoud zonnepanelen is niet lastig, maar u moet wel met een aantal punten rekening houden. Hoe en wat precies leest u hieronder, zodat u weet waar u aan toe bent voor u besluit tot de aankoop van zonnepanelen over te gaan. Zonnepanelen kopen vergt wel wat tijd wat betreft de voorbereiding, maar daarna heb je er veel plezier van.

Het reinigen van de zonnepanelen is altijd aan te raden. Er zijn dan wel zelf reinigende zonnepanelen op de markt, maar ook deze kunnen wel wat hulp gebruiken. Door een fikse regenbui zal er zeker veel vuil af spoelen, maar voornamelijk onderin hoopt zich in de loop der tijd veel vuil op. Ook grote vlekken die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld vogelpoep, kan het rendement beïnvloeden. Iedere plek op de zonnepaneel betekent extra schaduw. Schaduw is juist hetgeen wat je niet moet willen op de zonnepanelen. Jaarlijks de zonnepanelen reinigen is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Schoonmaken belangrijk onderhoud zonnepanelen

Het onderhoud zonnepanelen begint bij het zorgen voor genoeg licht. Natuurlijk kun je de zon niet bedienen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het licht wat er is, zoveel mogelijk door de zonnepanelen wordt opgenomen. Voor het onderhoud van zonnepanelen is schoonmaken daarom een van de belangrijkste zaken. Er wordt gezegd dat eens in de twee jaar schoonmaken voldoende is, maar afhankelijk van waar je woont, zul je merken dat de panelen sneller vies worden dan je denkt. In twee jaar kan de opbrengst van een paneel door viezigheid teruglopen tot 10 procent. Dat is heel erg jammer van het geld wat je hierdoor misloopt, terwijl een simpele schoonmaakbeurt dit kan verhelpen.

Om het rendement daarom optimaal te houden is het investeren in het onderhoud zeer zeker aan te raden. Het schoonmaken kunt u zelf doen, maar verstandiger is om een vakman dit snel en keurig op te laten knappen.

Hoe kan ik mijn zonnepanelen reinigen?

De reden waarom zonnepanelen een reiniging nodig hebben is al eerder genoemd. Doordat ze buiten liggen, worden ze bloot gesteld aan veel stof en vuil. Met regen zal dit naar beneden spoelen en hier blijft altijd vuil achter.

Op het moment dat vuil de zonnepanelen bedekken, zal het rendement lager liggen. Het jaarlijks schoonmaken van de zonnepanelen verhoogt het rendement met 3% tegenover het niet reinigen van de panelen.

Wanneer je zonnepanelen met een helling zijn geplaatst zal het meeste vuil tijdens een regenbui wegspoelen. Toch kan het zijn dat er vuil en bladeren aan de onderkant van de panelen blijft hangen, waardoor de opbrengst van je panelen afneemt.

Je hebt de keuze om zelf de zonnepanelen schoon te maken of dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Tips voor de juiste schoonmaak

Er zijn veel tips die van pas komen om de zonnepanelen op het juiste moment en op de juiste manier te reinigen. Wij hebben hieronder 6 tips voor u op een rij gezet.

 1. Beste periode om te reinigen is maart/april. De maanden met het hoogste rendement staan voor de deur.
 2. Reinig de zonnepanelen niet op een te warme dag. Door het snel drogen zullen er strepen over blijven, ook dit heeft negatieve invloed op het rendement.
 3. Gebruik absoluut GEEN hogedruk spuiter, dit kan de panelen beschadigen.
 4. Gebruik ook geen bijtende schoonmaakmiddelen of metalen schuursponsjes.
 5. Reinig de zonnepanelen met zo zuiver mogelijk water, osmose water is een aanrader!
 6. Bij het betreden van het dak, denk om uw veiligheid, dit is het allerbelangrijkste.

Zelf reinigen of uitbesteden?

Het reinigen van zonnepanelen kunt u uiteraard zelf doen. Let hierbij wel op de bovenstaande tips en vraag voor de zekerheid aan de installateur naar de do’s en don’ts. Want het beschadigen van de panelen is wel het laatste wat u wilt. Door gebruik van verschillende middelen kan dit zomaar gebeuren. Niet iedere zonnepaneel heeft dezelfde behandeling.

Loopt u liever niet het risico dat u beschadigingen aanbrengt, dan is het uitbesteden een veiligere oplossing. Een zonnepaneel installateur weet exact wat wel en niet mogelijk is qua schoonmaken. Daarbij hebben zij vaak ook beter materiaal om de klus veilig uit te voeren. Informeren naar de kosten kan natuurlijk nooit kwaad. De prijs voor zonnepanelen reinigen ligt rond de €100,- alleen dit is grotendeels afhankelijk van de bereikbaarheid en de hoeveelheid zonnepanelen.

Zelf schoonmaken voor- en nadelen

Voordelen:

 • Je betaalt geen arbeidskosten.

Nadelen:

 • Risico op schade. Je kunt niet ieder soort schoonmaakmiddel gebruiken om je zonnepanelen te reinigen. De panelen hebben namelijk een vuilafstotende laag die gemakkelijk beschadigd raakt.
 • Gevaar om te vallen wanneer je op hoogte werkt.

Zonnepanelen laten schoonmaken

Nadelen:

 • Arbeidskosten

Voordelen:

 • Je weet zeker dat er correcte schoonmaakmiddelen worden gebruikt en voorkomt zo beschadigingen.
 • Je hele zonnepanelen installatie wordt grondig nagelopen op eventuele defecten.

Welke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken om je zonnepanelen te reinigen?

Je kunt je zonnepanelen het beste schoonmaken met osmosewater. Osmosewater is gezuiverd water en bevat geen kalk, nitraten, of zout. Met gezuiverd water voorkom je dat er strepen achterblijven waardoor je zonnepanelen minder opbrengen. Wanneer er hardnekkig vuil op de zonnepanelen zit kun je gebruik maken van een spons.

Onderhoud zonnepanelen afhankelijk van landschap of portretstand

Voor het onderhoud zonnepanelen ligt het onder andere aan hoe de panelen zijn geplaatst. Hierbij is er onderscheid te maken tussen ‘landschap’, waarbij de panelen horizontaal zijn geplaatst en ‘portret’ waarbij ze verticaal geplaatst zijn.

Op een zonnepaneel zijn strings aangebracht. Deze zorgen ervoor dat de zonnecellen aan elkaar geschakeld zijn en lopen altijd van links naar rechts (of andersom) over de breedte van de panelen heen. Als er een string vervuild is, zal de opbrengst van die string lager zijn dan die van de rest. Als u de panelen dus in landschapstand hebt staan, waarbij het vuil zich onderaan heeft opgehoopt, zal de onderste string minder goed tot slecht werken. De andere twee werken nog wel goed. Hebt u de panelen in portretstand staan en zit het vuil aan de onderkant, dan betekent dit dat alle strings een stukje vervuild zijn en ze dus allemaal minder goed presteren.

Hoe krijg je Saharazand van je zonnepanelen?

Last van Saharazand op je zonnepanelen? We leggen je graag uit hoe dit ontstaat en hoe je dit kun schoonmaken zonder dat je de panelen beschadigd. Iedereen kent het fenomeen Saharazand inmiddels wel. Er ligt ineens een laagje stof op je tuinmeubels of auto, of de lucht heeft ineens een rode gloed. Dit zand wordt meegenomen zandstormen in de Sahara. Vervolgens legt dit zand op luchtstromen vele duizenden kilometers af om vervolgens ergens anders neer te dalen.

Wanneer je last hebt van Saharazand op je zonnepanelen kun je dit het beste reinigen met behulp van osmosewater en simpele zeem. Het voordeel van osmosewater is dat het geen strepen achter laat.

Wanneer onderhoud zonnepanelen?

Om het onderhoud zonnepanelen van u te kunnen bepalen, kunt u in het eerste jaar ieder kwartaal de panelen bekijken. Ga even met een vinger over een paneel heen en bekijk hoeveel vuil er vanaf komt. Hiermee kunt u inschatten hoe vaak u de panelen moet onderhouden. Maak de panelen sowieso in het voorjaar schoon, aangezien vanaf die tijd de zon weer meer tevoorschijn gaat komen en u natuurlijk zoveel mogelijk zonlicht wilt opvangen. Onderhoud zonnepanelen houdt ook af en toe een inspectie in. Dit kunt u door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Tijdens dit onderhoud zonnepanelen worden de panelen nagekeken op mogelijke defecten aan kabels, zonnecellen en bevestigingsmateriaal.