De zonnecollector is het belangrijkste onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler is een vernuftig systeem dat zonlicht gebruikt om warmte te creëren. De zonnecollector is het meest zichtbare onderdeel van de zonneboiler dat op het dak van een woning of gebouw geplaatst wordt. De werking van een zonnecollector is zodanig dat het zonlicht dat op de zonnecollector schijnt, wordt omgezet naar warmte. Met deze warmte kunnen verschillende dingen gedaan worden. Je kunt dan denken aan het verwarmen van een ruimte of het verwarmen van water. Door het gebruik van zonnecollectoren ontstaat er een vermindering van de CO2-uitstoot en een verlaging van de energiekosten.
De techniek achter de zonnecollector
Een zonnecollector heeft vaak een buizensysteem waar vloeistof inzit. Hierdoor kun je de werking van een zonnecollector ook wel vergelijken met een gevulde tuinslang die in de zon ligt. Het water in de tuinslang zal warm worden door het zonlicht. Bij een zonnecollector wordt de vloeistof die in het buizensysteem zit, verwarmt door het zonlicht. De werking van een zonnecollector is het best wanneer deze op de meest optimale manier in de zon wordt geplaatst. De vloeistof kan op een zonnige dag een maximale temperatuur van 90 graden Celsius worden. Via het buizensysteem wordt de warme vloeistof naar het voorraadvat getransporteerd. Een voorraadvat is onderdeel van de zonneboiler en deze is gevuld met leidingwater. Dit leidingwater wordt verwarmd door de warme vloeistof, waardoor het klaar is voor gebruik in de woning.
Verschillende soorten zonnecollectoren
Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren op de markt, die allemaal met hun eigen techniek warmte vergaren uit zonlicht. De twee meest gebruikte zijn de vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. De werking van de vlakke plaat zonnecollector wordt bepaald door de manier waarop de zonnecollector is opgebouwd. Een vlakke plaat zonnecollector bestaat uit een vlakke plaat, deze plaat heeft als functie om de warmte vast te houden in de zonnecollector. Onder deze vlakke plaat (wat op een zonnepaneel lijkt) bevindt zich een absorbeerplaat die het zonlicht absorbeert, waarna de warmte wordt afgegeven aan de vloeistof in het onderliggende buizensysteem. Door een pomp komt de verwarmde vloeistof in het voorraadvat, waar de warmte wordt doorgegeven aan het leidingwater.
De werking van de vacuümbuis zonnecollector is te vergelijken met de werking van een thermosfles. Een thermosfles is dubbelwandig, waarbij er een vacuüm is gecreëerd tussen de wanden. Door dit vacuüm blijft de warmte in de thermosfles. Bij een vacuümbuis zonnecollector zijn er meerdere buizen die in een frame bevestigd zijn. Deze buizen zijn gemaakt van dubbel glas, waartussen zich een vacuüm bevindt. Hierdoor is de isolatiewaarde van de buizen erg hoog. Door een koperen absorber wordt de warmte afgegeven aan het leidingwater.
Nieuwsgierig geworden
Nieuwsgierig geworden naar de werking van een zonnecollector? Of ben je geïnteresseerd in de terugverdientijd van een zonneboiler? Het is mogelijk om op vrijblijvende basis te informeren naar de mogelijkheden of een offerte aan te vragen. Hierdoor krijg je een indruk van de aanschafprijs en kun je informeren naar de terugverdientijd van een zonneboiler. Wij raden aan om van verschillende aanbieders een offerte aan te vragen. Hierdoor kun je een goede vergelijking en keuze maken tussen de verschillende aanbieders.