Werking zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder en zijn steeds meer in het straatbeeld te zien. Geld besparen door je eigen stroom op te wekken is natuurlijk een goede reden om zonnepanelen te nemen, maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Hieronder lees je alles over de werking zonnepanelen. Je wilt ten slotte wel weten hoe zonnepanelen werken voordat je besluit deze aan te schaffen.

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen naast elkaar. Deze zijn gemaakt van silicium. Onder invloed van zonlicht, ontstaat er een spanningsverschil in deze cellen, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Deze zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, waarbij de P staat voor Photo en de V voor Voltaic. Deze woorden betekenen ‘licht’ en ‘elektriciteit’ en geven dus eigenlijk in het kort de werking zonnepanelen weer. De zonnecellen produceren gelijkstroom, die echter niet in huis gebruikt kan worden. De apparaten in huis werken namelijk allemaal op wisselstroom. Om deze reden is er een omvormer nodig, die ervoor zorgt dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. De werking van zonnepanelen is dus op zich niet erg ingewikkeld en je hoeft niet allemaal extra’s erbij te kopen.

Stroom terug leveren aan het net

Vooral in de zomer zal het nog wel eens voorkomen dat zonnepanelen door de vele zonuren meer produceren dan je verbruikt. Het is natuurlijk jammer deze stroom gewoon te laten verdwijnen, dus kun je er ook voor kiezen een PV systeem aan het elektriciteitsnet te laten koppelen. De werking van de zonnepanelen blijft hetzelfde, maar nu is het ook mogelijk stroom terug te leveren aan het net. Het grote voordeel hiervan is dat het mogelijk is door de werking van zonnepanelen de installatie terug te verdienen en de energierekening omlaag te brengen. De energieleverancier is namelijk verplicht om de stroom die je terug levert, te verrekenen met wat je van hen afneemt. Dit doen zij tot 5000 kWh. Hiervoor zal je echter wel een draaischijfmeter of een digitale meter met teruglever stand moeten hebben.

Zonnepanelen werken altijd

Wat goed is om te onthouden, is dat wanneer je van plan bent zonnepanelen te plaatsen, je rekening houdt met de stand van de zon. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk zonnestralen opvangen waardoor het niet handig is de panelen op het noorden te plaatsen. De werking van de zonnepanelen het meest optimaal wanneer je deze op het zuidoosten of het zuidwesten richt. Hiermee haal je het meeste uit de zonuren waar gedurende de dag.

De zonnepanelen zullen in de zomer meer rendement opleveren dan in de winter, maar je hoeft je geen zorgen te maken over bewolkte dagen. Ook op deze momenten zullen de zonnepanelen gewoon elektriciteit leveren. Natuurlijk komt er nog de aankoop en onderhoud van zonnepanelen bij. Echter met de stroom die de PV panelen opwekken, bespaar je genoeg op de energiekosten dat zonnepanelen kopen en het onderhouden goed te bekostigen zijn. Wees dus niet bang om te stap te wagen, want met zonnepanelen kunt je besparen én geld verdienen.