Zonnepanelen plat dak

Waar zonnepanelen vooral worden geassocieerd met een schuin dak, zijn ze ook uitermate geschikt voor een plat dak. Heb je dus een plat dak en geïnteresseerd in het rendement van zonnepanelen, dan zijn hier genoeg kansen voor. Het is zelfs zo dat bij een plat dak de zonnepanelen altijd in de juiste hoek geplaatst kunnen worden, waarbij dit bij een hellend dak niet altijd te beïnvloeden is.

Kosten zonnepanelen plat dak

Het mooie is dat deze kosten voor zonnepanelen op een plat dak nauwelijks verschillen met een hellend dak. Enkel voor de stellages/consoles zullen extra kosten in rekening gebracht worden. Deze zorgen voor de juiste hellingshoek van de zonnepanelen op een plat dak. Waar mogelijk kosten op bespaard zullen worden is de plaatsing. Een plat dak is vaak makkelijker te bereiken zonder steigers hiervoor te moeten plaatsen.

De prijs die je kunt verwachten voor zonnepanelen op een plat dak zijn afhankelijk van het aantal panelen en de installatie hiervan. Onderstaande kosten zijn daarom een indicatie:

HuishoudenVerbruik per jaar in kWhBenodigd WpBenodigde zonnepanelenGemiddelde kosten (alles inclusief)
1 pers.2.3002.70011€5.100,-
2 pers.3.4004.00016€7.600,-
3 pers.4.1004.80020€9.100,-
4 pers.4.6005.40022€10.200,-
5 pers.5.3006.20025€11.700,-

Wat zijn de mogelijkheden?

Belangrijk bij het bepalen van de mogelijkheden is dat het platte dak zo min mogelijk, het liefst geen, schaduw heeft. Vervolgens kan berekend worden hoeveel zonnepanelen mogelijk zijn op het platte dak. Dit heeft namelijk te maken met de schaduwval, dakrand en hellingshoek. Om het optimale resultaat te behalen zullen ze in een hoek van 35 graden geplaatst worden, enkel zal dit voor schaduw zorgen bij panelen die hierachter liggen. Het is daarom niet mogelijk om zonnepanelen direct achter elkaar te plaatsen.

Om het optimale aantal zonnepanelen voor plat dak te bepalen, kun je hiervoor het beste een specialist inschakelen. Houdt rekening met zo een 2,5m2 per zonnepaneel. Natuurlijk moet schaduw op iedere manier vermeden worden voor het beste resultaat.

Plaatsen van de zonnepanelen

Zoals eerder gezegd zullen de zonnepanelen op consoles geplaatst worden. Deze zorgen voor de juiste hellingshoek. Naast het plaatsen op consoles moeten ze ook worden aangesloten om uiteindelijk de energie in huis te krijgen middels een omvormer. Om de zonnepanelen op de juiste manier te plaatsen is wel enige ervaring nodig.

Ben je handig en heb je verstand van dergelijke zaken is het mogelijk om ze zelf te plaatsen. Wil je liever geen risico lopen op fouten dan zal een installateur dit graag voor je uit handen nemen. Zo kun je zorgeloos genieten van het rendement die zonnepanelen de komende 25 jaar zullen opleveren.

Besparen door te vergelijken

Om een geschikte zonnepaneel leverancier te vinden is het verstandig om een vergelijking aan te vragen. Leveranciers uit de regio zullen je een inzicht geven in de mogelijkheden en kosten van de totale installatie. Daarnaast zullen ze altijd vrijblijvend advies geven en kun je zelf de juiste keuze maken.

Het voordeel van een gratis vergelijking is tevens dat je simpelweg kosten kunt besparen. Tot wel 40% op de totale kosten van zonnepanelen plat dak.