Kosten zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen lijkt in eerste instantie een flinke investering, maar het is wel een investering die zich in enkele jaren flink terugverdiend. Een huis met zonnepanelen is namelijk winstgevender dan de rente van een spaarrekening. Het mag dan misschien een flinke uitgave zijn, het is misschien toch de moeite waard om de investering te maken. Het is daarom goed om eens te onderzoeken wat nu precies de prijzen van zonnepanelen zijn. Zo kunt u de voor- en nadelen op een rijtje zetten en wellicht overgaan tot de aanschaf van panelen voor uw eigen huis. Wilt u informatie over de prijzen van zonnepanelen? Lees dan verder om een idee te krijgen van wat het u gaat kosten.

Wat kosten zonnepanelen?

We krijgen regelmatig de vraag wat zonnepanelen kosten. En nog specifieker “Wat kosten 6, 10 of 18 zonnepanelen inclusief installatie?”. Die vraag proberen we graag te beantwoorden. In de meeste gevallen geldt, hoe meer panelen je aanschaft hoe voordeliger het wordt.

  • De gemiddelde prijs van 6 zonnepanelen inclusief installatie ligt op 600 euro per paneel.
  • De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen inclusief installatie ligt op 550 euro per paneel.
  • De gemiddelde prijs van 18 zonnepanelen inclusief installatie ligt op 450 euro per paneel.

In onderstaande tabel zie je de totaalprijs van de installatie en de prijs na BTW teruggave:

Aantal panelenTotaalprijsTotaalprijs na BTW teruggave
6€ 3.600€ 2.975,21
10€ 5.500€ 4.462,81
18€ 8.100€ 6.694,21

Let op: Vanaf 1 januari 2023 gaat de BTW op zonnepanelen naar 0%, en hoef je dit zelf niet meer terug te vorderen bij de Belastingdienst. Dit BTW tarief geldt alleen voor woningen en bijgebouwen.

Wat kost een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een accu waarmee je de stroom die je opwekt met zonnepanelen kan opslaan om deze op een later moment weer te gebruiken. Deze thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten met verschillende opslagcapaciteit. Een kleine thuisbatterij kan ongeveer 2 kWh opslaan. Wil je meer opslaan, dan kun je kiezen voor een thuisaccu van 6 kWh of 12 kWh. Deze thuisbatterijen zijn meestal geschakeld. Dit noemen we een modulair systeem.  

Een thuisbatterij van ongeveer 6 kWh kost je ongeveer € 4.000 euro exclusief installatiekosten. Soms heb je hiervoor ook weer een omvormer nodig wat ook kosten met zich meebrengt.

Wat kost een omvormer?

Een omvormer voor zonnepanelen regelt dat de energie die zonnepanelen opvangen omgezet wordt in elektriciteit.  De kosten van een omvormer liggen € 500 en € 5.000. Dan hebben we het hier enkel nog over de omvormer en niet de installatie. De kosten van een omvormer zijn afhankelijk van een aantal zaken, zoals:

  • Maximaal vermogen.
  • Kwaliteit van de omvormer.
  • Wil je de omvormer binnen of buiten hebben? Buiten is duurder.

Lagere prijzen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen en zijn daardoor een stuk goedkoper geworden. Panelen worden ruime tijd geproduceerd, maar waren in het begin nog onbetaalbaar voor veel mensen. Sinds 2012 zijn de prijzen van zonnepanelen gestabiliseerd en ook nu is de verwachting dat de prijzen van zonnepanelen niet veel verder zal dalen of stijgen. Het is dus erg gunstig om nu zonnepanelen aan te schaffen. De prijzen van zonnepanelen zijn natuurlijk volledig afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor jouw huis. Ook andere factoren kunnen van invloed zijn op de prijs. Voor 10 zonnepanelen met een vermogen van 2500 Wattpiek betaal je gemiddeld €4.700. In deze prijs zit een omvormer en de installatie inbegrepen.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?

Wat de zonnepanelen je kunnen opleveren, is afhankelijk van een aantal factoren. Het vermogen van de panelen, de hellingshoek van het dak en het aantal zonuren dat het dak vangt. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat de opbrengst 85% van het geïnstalleerde vermogen inhoudt. Een zonnesysteem met een vermogen van 4000 Wattpiek levert zo’n 3400 kWh aan stroom op per jaar. Als je dit vermenigvuldigt met de actuele stroomprijs, weet u wat de besparing per jaar is. Bij een stroomprijs van €0,23 per kWh is dat €800,- per jaar en heb je de aanschaf in 9 jaar terug verdiend.

Vraag offertes aan voor de prijzen van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een grote investering. Hoewel je de prijs van zonnepanelen binnen enkele jaren ruimschoots terugverdient, wil je natuurlijk zeker zijn van een goede prijs. Leveranciers kunnen flink van elkaar verschillen in prijs en het is daarom goed om verschillende prijzen van zonnepanelen met elkaar te vergelijken. De prijzen verschillen soms wel met 40% en dat is al snel honderden euro’s op de totaalprijs. Het is verstandig om bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen. Kies voor leveranciers die bij in de regio leveren. Het aanvragen van offertes is erg eenvoudig, vrijblijvend en kost niet veel tijd. Zo krijgt je een goed beeld van de prijzen van zonnepanelen en kun je verschillende leveranciers met elkaar vergelijken.