Zonnepanelen schoonmaken

Je hebt zonnepanelen laten installeren. Nu wil je de zonnepanelen schoonmaken. In dit artikel geven we je een duidelijk stappenplan voor het reinigen van zonnepanelen. Het is belangrijk om zonnepanelen goed schoon te maken. Niet alleen voor de levensduur van de zonnepanelen. Een goede schoonmaakbeurt kost even tijd, maar verhoogt ook het rendement. Gelukkig zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk en hoeven ze niet met regelmaat schoongemaakt te worden. We adviseren deze eens per jaar of twee jaar te reinigen of dit te laten doen door een vakman.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

In de lucht vliegen vogels, bladeren en andere insecten. Daarnaast hebben we ook wel eens te maken met Saharazand dat eens in de zoveel tijd neerdaalt. Dit kan allemaal op je zonnepanelen terecht komen. Als je zonnepanelen vies zijn kan er minder zonlicht door het paneel heen. Hierdoor gaat je rendement achteruit.

Om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen moet je ze reinigen. Dit kun je laten doen door bedrijven, maar je kunt het ook makkelijk zelf doen.

Belang van het reinigen van zonnepanelen

Sommige schoonmaakbedrijven beloven een verhoging van je rendement tot wel 15%. Geloof dit niet. Dit is niet waar! Als je een doek voor je zonnepaneel houdt, gaat er maximaal 10% van het rendement van je zonnepanelen af. Dan wordt er dus nog 90% van het zonlicht opgevangen. Een dergelijke verhoging van het rendement is dus écht onzin.

Opbrengst van zonnepanelen reinigen

Toch is het belangrijk om je zonnepanelen schoon te maken. Een rendementsverhoging van 3 tot 5 procent is niet onhaalbaar.

Als je 15 zonnepanelen hebt, 3.500 kWh, is je opbrengst ongeveer € 827,- per jaar. 5% van € 827,- is ongeveer € 40,- per jaar wat je bespaart als je je zonnepanelen schoonmaakt.

Zonnepanelen monitoren

Je moet je zonnepanelen regelmatig monitoren. Door je zonnepanelen in de gaten te houden weet je ongeveer wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Zie je duidelijk vlekken of een doffe laag op je panelen zitten? Dan is het tijd om in actie te komen.

Stappenplan zonnepanelen schoonmaken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zorg voor valbeveiliging als de zonnepanelen hoog liggen of op een schuin dak. Bekijk hieronder de stappen voor het schoonmaken van zonnepanelen:

  1. Monitor de zonnepanelen: Door de zonnepanelen te monitoren kom je erachter of ze vies zijn. Zie je vlekken zitten? Tijd voor een schoonmaakbeurt!
  2. Schakel het zonne-energiesysteem uit voor de schoonmaak: Kom niet aan de bekabeling en leun niet op de zonnepanelen bij het schoonmaken. Dit kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen beschadigen.
  3. Zonnepanelen schoonmaken als er geen zon is: Doordat de panelen tot wel 80 graden kunnen worden is het verstandig om te wachten tot laat in de avond, of vroeg in de ochtend. Als de zonnepanelen in de felle zon schoon worden gemaakt kan het glas barsten door de lage temperatuur van het water.
  4. Controleer de temperatuur van de zonnepanelen: Zorg ervoor dat ze niet gloeiend heet zijn.
  5. Verwijder eerst het vuil zonder water: Natuurlijk kan dit alleen als ze zonnepanelen droog zijn. Bladeren moeten er sowieso vanaf.
  6. Maak de zonnepanelen schoon met water: Gebruik demi-water, dat is lauwwarm ontkalkt water. Eventueel kan er ook speciaal schoonmaakmiddel gebruiken of gewoon regenwater. Gebruik geen hoge drukspuit!
  7. Droog de zonnepanelen nooit af: Dit kan zorgen voor vlekken en/of krassen.
  8. Schakel het zonne-energiesysteem weer in.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen moeten hooguit 1 keer per jaar schoon worden gemaakt. Zonnepanelen hoeven niet iedere maand of ieder kwartaal schoon worden gemaakt.

Moet ik ondanks regen toch de zonnepanelen reinigen?

Ja. Een groot deel van het vuil spoelt weg bij regen, maar lang niet alles. Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend.

Welke zonnepanelen worden sneller vies?

Zonnepanelen die verticaal geplaatst zijn worden sneller vies. Doordat het vuil automatisch naar de onderkant van de zonnepanelen wordt gespoeld, ontstaat er een ophoping van vuil.

Moet een omvormer worden gereinigd?

Niet alle omvormers moeten worden gereinigd. Als je een omvormer hebt met metalen koelvinnen, moeten deze soms afgestoft worden. Een omvormer met ventilator kan worden schoongemaakt door het ventilatorrooster af te stoffen.

Waarmee moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Zonnepanelen worden met een zachte spons of doek schoongemaakt. Gebruik lauwwarm ontkalkt water, een tuinslang of een telescoop wisser. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen of schuursponsjes en gebruik in geen enkel geval een hogedrukspuit.

Wanneer is de beste periode om zonnepanelen schoon te maken?

In april kunnen zonnepanelen het beste worden schoongemaakt. Met de zomer voor de deur is een maximale opbrengst noodzakelijk. Door zonnepanelen te monitoren kan er worden ingeschat wanneer de beste tijd is om zonnepanelen schoon te maken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *