Rendement zonnecollector

Wie tegenwoordig wil overstappen op duurzame energie, heeft genoeg keuze tussen verschillende mogelijkheden. Een daarvan is de zonneboiler. Hierbij wordt water verwarmd door de energie die vrijkomt door zonlicht. Met behulp van zonnecollectoren wordt zonlicht opgevangen en wordt water verwarmd. Op deze manier draag je bij aan een schoner milieu, er wordt immers geen beslag gelegd op fossiele brandstoffen en er is geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen. Met een zonneboiler hoef je daarnaast niet bang te zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Het rendement van zonnecollectoren is tegenwoordig zeer hoog, waardoor zonlicht op de meest efficiënte wijze wordt omgezet in energie. Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een zonneboiler met zonnecollectoren? Hieronder vind je meer informatie over de werking van de zonneboiler en het rendement van hedendaagse zonnecollectoren.

Onderdelen van een zonneboiler

Doorgaans bestaat een zonneboiler uit drie onderdelen. De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst en vangen het zonlicht op dat wordt omgezet in energie. Hiermee wordt water verwarmd dat in een voorraadvat zit. Via het voorraadvat stroomt het warme water het huishouden in. Het is gebruikelijk om verder een naverwarmer aan te sluiten. Een naverwarmer zorgt ervoor dat je op dagen met weinig zonlicht toch gebruik kan maken van warm water. Meestal wordt als naverwarmer de oude cv-ketel gebruikt. Hoewel het redelijk gebruikelijk is om een naverwarmer aan te sluiten, is het rendement van zonnecollectoren tegenwoordig zeer hoog. Alleen op de donkerste dagen zal je wellicht een beroep moeten doen op de oude cv-ketel voor het gebruik van warm water.

Prijzen en rendement van zonnecollectoren

Wanneer je besluit om een zonneboiler met zonnecollectoren aan te schaffen, is het raadzaam om je voorafgaand goed te laten informeren. Hoewel het rendement van zonnecollectoren hoog is, is het soms noodzakelijk om meerder zonnecollectoren en/of een groter voorraadvat aan te schaffen. Dit ligt aan de grote van het huishouden. Hoe meer mensen er zijn binnen een huishouden, des te groter de vraag naar warm water. Je kunt er in dit geval voor kiezen om meerdere zonnecollectoren te plaatsen. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten zonnecollectoren. Omdat het rendement van deze zonnecollectoren verschilt, kan de prijs ook variëren. Door het hoge rendement van de zonnecollectoren kun je echter soms al tot honderd euro per jaar besparen.

Aanschaf en installatie

Het plaatsen van de zonnecollectoren op het dak en de installatie van een zonneboiler vragen om een professionele hand. Laat je daarom voor de aanschaf van een zonneboiler goed informeren door een vakman met ervaring. Op deze manier weet je zeker dat de installatie van de zonneboiler goed verloopt, zodat je nog jaren kan genieten van het rendement van de zonnecollectoren en zodoende zowel bespaart op de gasrekening als een bijdrage levert aan een schoner milieu.