Kosten zonnecollector

De zonneboiler is geen nieuwe uitvinding, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als alternatief voor de gewone boiler. Zoals de naam al doet vermoeden, haalt een zonneboiler al haar energie uit zonlicht. Doordat deze energiebron oneindig is, zonlicht raakt immers niet op, levert een zonneboiler een bijdrage leveren aan een beter klimaat. Daarnaast werkt een zonneboiler net zo goed als een gewone boiler, zo kun je op elk moment gebruik maken van warm water. Het is aan te raden om voldoende informatie te verzamelen voordat je over gaat tot de aanschaf van een zonneboiler met zonnecollectoren. De prijs van zonnecollectoren is doorgaans niet laag, maar je moet er hierbij rekening houden dat je tot honderd euro per jaar kan besparen op de gasrekening. Hieronder vind je daarom meer informatie over de werking, het gebruik en de prijzen van een zonneboiler.

Zonnecollectoren voor op uw dak

Een zonneboiler maakt gebruik van energie afkomstig uit zonlicht. Hiervoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat de zonnecollectoren op het dak geplaatst worden. De prijs van zonnecollectoren kan sterk verschillen, laat je daarom van te voren hierover goed informeren. Daarnaast maakt een zonneboiler gebruik van een voorraadvat, waarin het water wordt verwarmd. Ten slotte is het gebruikelijk om een naverwarmer aan sluiten. Hierdoor kun je ook gebruik maken van warm water op dagen dat de zon weinig of niet schijnt. De oude cv-ketel is hier doorgaans voor geschikt. Laat je echter goed informeren, aangezien het niet mogelijk is om sommige cv-ketels hiervoor te gebruiken.

Prijs zonnecollector

Een zonneboiler is niet goedkoop en zijn de zijn de zonnecollectoren vaak het duurst. De prijzen van zonnecollectoren die kunnen worden aangesloten als zonneboiler kunnen variëren van de 2.000 tot 5.000 euro. Het is belangrijk om een goede afweging te maken van het aantal zonnecollectoren dat je wilt aanschaffen. Het is namelijk aan te raden om voor een groter huishouden meerdere zonnecollectoren op het dak te plaatsen. Dit verhoogt de omzet van zonlicht in energie waarmee je het hele huishouden kunt voorzien van warm water. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een zonneboiler een besparing van enkele honderden euro’s per jaar kan opleveren.

Installatie en gebruik

Voordat je besluit een zonneboiler aan te schaffen, is het verstandig om informatie en advies aan te vragen bij een vakman met specialistische kennis. Op deze manier weet je zeker dat de zonneboiler adequaat wordt geïnstalleerd en dat je optimaal gebruik kunt maken van duurzame energie.