Steeds meer mensen zien de voordelen van zonne-energie. Je kunt niet alleen stroom opwekken en zo de energierekening omlaag brengen, zonne-energie kan ook gebruikt worden in combinatie met een zonneboiler. In dit geval kun je dus warm water verkrijgen door middel van zonne-energie. Dit gebeurt met een zonnecollector. Zonne-energie is niet alleen een goede manier om geld te besparen, het is ook een mooie manier om iets voor het milieu te doen. Zorg wel dat je goed geïnformeerd bent over zonne-energie en het materiaal dat aangeschaft moet worden.
Wat is een zonnecollector?
Een zonnecollector is onderdeel van een zonneboiler. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een zonnecollector niet hetzelfde als een zonnepaneel. Met een zonnepaneel wordt de warmte van de zon omgezet in elektriciteit. Een collector vangt de warmte op en gebruikt dit voor het verwarmen van kraanwater. Een zonnecollector is tussen de twee en zes vierkante meter groot en bestaat uit een aantal buizen. In die buizen zit vloeistof, dat gedurende de dag verwarmt wordt door de zon. De verwarmde vloeistof loopt door de buizen naar het voorraadvat en verwarmt daar het kraanwater. Er zijn twee soorten zonnecollectoren.
Zonnecollector met vacuümbuis
Deze zonnecollector bestaat uit een aantal glazen buizen. De buizen zijn vacuüm getrokken en voorzien van een speciale, isolerende coating. De warmte wordt verzameld in de buizen en vervolgens doorgegeven aan het water in het voorraadvat. Het voordeel van deze zonnecollector is dat de buizen erg snel opwarmen en dankzij het vacuüm en de isolerende laag, de warmte lang vasthouden. Hierdoor heeft deze collector een hoger rendement dan de populaire vlakke plaat collector.
Zonnecollector met vlakke plaat
Deze collectoren zijn eenvoudig in gebruik en niet al te duur. De zonnecollector bestaat uit een ondiepe bak die wordt afgesloten door een doorzichtige afdekplaat. Onder de afdekplaat ligt een zwarte plaat die de warmte van de zon absorbeert. Hieronder liggen een aantal buizen gevuld met vloeistof. De vloeistof wordt verwarmd en doorgegeven aan het voorraadvat met kraanwater.
Prijzen
De prijs van een zonnecollector hangt af van het soort collector en het systeem dat je wilt laten plaatsen. Je kunt meerdere collectoren op het dak laten plaatsen voor een grotere opbrengst. Je hebt dan wel een grotere boiler nodig. Voor één collector en een boiler van 100 liter betaal je bijvoorbeeld rond de 2.000 euro. Dit is voldoende voor een tweepersoons huishouden. Voor elke extra persoon kun je ongeveer 50 liter water rekenen. Heb je een gezin van vier, dan heb je naar verwachting twee collectoren nodig en een boiler van 200 liter. Dit kost je ongeveer 3.500 euro kosten, inclusief installatie. Het installeren van een zonnecollector is erg ingewikkeld. Zorg er dus voor dat je de juiste vakmensen aanneemt. Vraag vrijblijvende offertes aan op vergelijkingswebsites en lees je van tevoren goed in op informatiepagina’s.
Wat bespaar je?
Een zonnecollector is een flinke investering, dus je wilt natuurlijk weten wat voor rendement je er uit kunt halen. Met één collector en een boiler van 100 liter, kun je in een jaar tussen de 60 en de 70 euro besparen. Het duurt dan meer dan 30 jaar tot de investering zich heeft terugverdiend. Hoe groter de installatie, hoe eerder je de investering er weer uit hebt. Een installatie voor een gezin van vier is bijvoorbeeld binnen 29 jaar terugverdiend. Er zijn echter subsidies en kortingen aan te vragen wanneer je een duurzame investering doet in of rondom het huis. Is dit rendement niet voldoende, dan kun je altijd kijken om te investeren in zonnepanelen. Deze terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de 6 á 8 jaar.