Rendement zonneboiler

Om het rendement zonneboiler vast te kunnen leggen, zullen er eerst een aantal zaken duidelijk moet worden. Er zijn namelijk verschillende factoren die ieder rendement vormen. Dit zijn namelijk de volgende 3 punten:

  1. De investering
  2. De opbrengsten
  3. Duur van de opbrengsten

Ter illustratie kan het sparen via een bank een rendement van 1% opleveren. Hiervoor dien je te sparen (een investering). De opbrengsten is het uitgekeerde rentebedrag. En hoelang die 1% vaststaat is de duur van de opbrengsten. De 1% kan zowel hoger als lager vallen. dit is ook zo met de opbrengsten van een zonneboiler. Daarom spreken we liever over een gemiddeld rendement gedurende de looptijd.

Investering

De investering in een zonneboiler is afhankelijk van het soort zonneboiler dat je kiest. Zo zijn er verschillende groottes en kun je er ook meerdere laten installeren. Hierbij geldt hoe meer inhoudt des te groter word de investering. Maar daar tegenover staat weer dat de besparing ook hoger ligt bij grotere installaties. Dit is dus puur een afweging over het beschikbare bedrag wat voor een zonneboiler wordt gereserveerd en wat mogelijk is om te laten plaatsen.

Opbrengsten

Bij opbrengsten praten we vooral over de besparing die zonneboilers opleveren. Deze besparingen hangen dus weer samen met de grootte van de installatie. Daarnaast zijn de opbrengsten van nog externe factoren afhankelijk, namelijk:

Het gemiddelde aantal aardgas wat bespaard wordt zal veelal gelijk liggen gedurende de jaren. Maar de prijs voor een m3 aardgas kan door de jaren heen wel veranderen. De huidige situatie laat zien dat energietarieven enorm en zeer snel kunnen stijgen. Door een hogere energieprijs levert het zelfde aantal m3 wat je bespaart in euro’s meer op!

Terugverdientijd zonneboiler

Laten we allereerst naar de levensduur kijken. Momenteel ligt deze rond de 30 jaar. Binnen deze 30 jaar wordt de zonneboiler terug verdiend. Alleen het rendement is nog niet zo hoog dat er velen jaren overblijven, als je geluk hebt is de zonneboiler na 25 jaar terug verdiend. Natuurlijk heeft de hoge aanschafprijs hier mee te maken. Wanneer de aanschafprijs daalt en de opbrengsten stijgen, kan de terugverdientijd worden ingekort.

–> Voordelen van een zonneboiler

Puur voor de investering zijn zonneboilers niet de beste keuze, moeten we eerlijk toegeven. Dan is het verstandiger om het geld in zonnepanelen te stoppen die gemiddeld na 8 jaar zijn terugverdiend en meer rendement genereren. Ook het investeren in diverse soorten isolatie levert een aardig rendement op.

Vergelijk de mogelijkheden

Om een lagere aanschafprijs te halen is het verstandig om installateurs te vergelijken. Wij bieden je de mogelijkheid om geheel gratis een vergelijking aan te vragen. Door inzicht te krijgen in de aanschafprijs en verder te informeren naar de specifieke terugverdientijd, is het al een stuk gemakkelijker om een keuze te kunnen maken.