Zonneboiler

Wat is een zonneboiler nou eigenlijk en wat kan het opleveren? Een zonneboiler wordt vaak door elkaar gehaald met een zonnepaneel. Terwijl beide duurzame oplossingen zijn, zit er toch echt een groot verschil tussen. Bij een zonneboiler wordt er namelijk water opgewarmd, terwijl een zonnepaneel juist stroom opwerkt. Dit is het grootte verschil, want de manier van opwekken/opwarmen is bijna hetzelfde. Allebei worden er zonnecollectoren op het dag geplaatst die de energie van de zon opvangen.

De werking van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit 3 elementen, namelijk de zonnecollector, het voorraadvat en de naverwarmer. Het begint allemaal bij de zonnecollector, dit is hetgeen wat (vaak) op het dak ligt en de energie opvangt. Vervolgens zal deze energie het water in het voorraadvat verwarmen. Dit gebeurt door leidingwater langs de verwarmde buizen met vloeistof te laten lopen. Het voorraad zelf wordt ook wel vaak de boiler genoemd. De naverwarmer wordt ingeschakeld op het moment dat er meer warm water wordt gevraagd dan geleverd kan worden. Hiervoor is een CV-ketel nodig die te hulp kan schieten. Daardoor is het voorraadvat ook vaak naast de CV-ketel geplaatst.

De voor- en nadelen van een zonneboiler

Een zonneboiler helpt je om energie te besparen en dat is goed voor de portomonnee. Toch zijn er naast de voordelen ook nadelen bij het plaatsen van een zonnepanelen. We leggen je graag uit wat de voordelen én de nadelen zijn van een zonneboiler.

Voordelen zonneboiler

  • Lagere energiekosten: Het plaatsen van een zonneboiler levert je gauw een besparing op van 50 tot 60% op de kosten van warm water.
  • Het verhoogt de waarde van je woning: Wanneer je energiebesparende alternatieven in en aan huis laat aanbrengen zal dit een positief effect hebben op je energielabel. Dit verhoogt de waarde van je huis. In sommige gevallen meer dan de kosten van de installatie.
  • Het draagt bij aan een duurzaam milieu: Door het plaatsen van een zonneboiler verlaag je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter klimaat in de toekomst.
  • Subsidies: In sommige gevallen bestaan er regelingen voor subsidies op zonneboilers. Vaak is dit lokaal geregeld. Waar je recht op hebt verschilt per gemeente. Raadpleeg uw gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
  • Onderhoudsvriendelijk: Een zonneboiler heeft eenmaal per jaar een onderhoudsbeurt nodig.

Nadelen zonneboiler

  • Een zonneboiler is geen vervanging voor de bestaande cv-ketel: Tijdens de zomer zal een zonneboiler voldoende warm water genereren om te voorzien in je warm waterbehoefte. In de winter zal je echter toch nog wel eens terug moeten vallen op de bestaande cv-ketel in huis.
  • Voldoende ruimte nodig: Een zonneboiler neemt ruimte in beslag, daarnaast dien je voldoende plek te hebben voor de plaatsing van zonnecollectoren. De afmetingen van de zonneboiler zijn gemiddeld 1 meter breed en 2 meter hoog. Houd hier dus rekening voor de aanschaf.
  • Investering: In aanschaf is een zonneboiler behoorlijk prijzig. Je verdient dit op termijn wel terug, maar dit zal enkele jaren duren. De prijzen voor een zonneboiler inclusief installatie liggen tussen de € 2.000 en € 5.000.

Wat is de investering?

Hoe groot de investering is zal mede afhangen van het huishouden. Naast de zonnecollector zal er namelijk een voorraadvat geplaatst moeten worden. Doordat niet al het warme water direct gebruikt zal worden is hier een opslag voor. Om de grootte van het vat te bepalen hanteren wij altijd 50 liter per persoon. Bent je met zijn vieren dan heb je een vat van 200 liter nodig, dit in combinatie met 2 collectoren kom je uit rond de €3.500,- inclusief de installatiekosten.

Deze investering is een gemiddelde bij dergelijke vaten en zonnecollectoren. Iedere situatie is anders en daarom is het verstandig om de mogelijkheden met elkaar te vergelijken.

Besparingen van een zonneboiler

Door het inzetten van een zonneboiler is het mogelijk om 50 tot 60% van de energiekosten te besparen die normaal nodig zijn voor het verwarmen van water. Afhankelijk van het warm waterverbruik en natuurlijk hoe groot de zonneboiler is, kan hier per jaar fors op bespaard worden.

Om hetzelfde voorbeeld te nemen als bij de kosten zal een voorraadvat van 200 liter en 2 zonnecollectoren een besparing rond de €120,- per jaar opleveren.

Hier liggen dan tegenover de investeringskosten van rond de €3.500,-. Het rendement is dan duidelijk lager als bij zonnepanelen. Een zonneboiler is dan ook meer een toevoeging om CO2 neutraal het warm te verwarmen.

Altijd toegang tot warm water

Het voornaamste voordeel van een zonneboiler ten opzichte van een gewone boiler is het feit dat de zonneboiler gebruik maakt van duurzame energie. Zonlicht is er namelijk altijd en raakt niet op. Een zonneboiler kopen is hiermee een stap richting een schoner milieu. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die de lichtstralen opvangt en een voorraadvat. Hierin zit het water dat wordt opgewarmd. Voor veel zonneboilers geldt dat er tevens een naverwarmer is aangesloten. Hiermee weet je zeker dat je ook op dagen met weinig zon toegang hebt tot warm water.  Vaak kan de huidige cv-ketel dienen als naverwarmer.

Wat kost een zonneboiler?

Mocht u een zonneboiler willen kopen, dan is het raadzaam om een goede afweging te maken tussen de verschillende varianten die er zijn. De aanschaf van een zonneboiler zal gemiddeld tussen de 2.000 en 5.000 euro liggen. Duurdere varianten hebben doorgaans meerdere zonnecollectoren, waardoor ze meer capaciteit hebben om water op te warmen. Dit is bijvoorbeeld vooral voor huishoudens die uit meerdere personen bestaan een aantrekkelijk alternatief. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je met een zonneboiler een hoop geld bespaard op stookkosten. Het is daarom belangrijk om meerdere offertes aan te vragen om zo een goed beeld te krijgen van de kosten en baten van een zonneboiler.

Waar moet je op letten bij een offerte zonneboiler?

Bij de aanschaf van een zonneboiler is het belangrijk om na te gaan hoeveel warm water het huishouden verbruikt. Verschillende zonneboilers hebben namelijk verschillende capaciteiten. Het is daarom aan te raden om hierover van te voren informatie over in te winnen bij een vakman, je wilt natuurlijk een boiler die volledig kan voorzien in de vraag naar warm water binnen jouw huishouden. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan welk gedeelte van het dak geschikt is om een zonneboiler op te installeren. Sommige daken of gedeeltes van daken zijn meer of minder geschikt. Laat je daarom vooraf goed adviseren over de mogelijkheden van het plaatsen van een boiler.

Vergelijk gratis en bespaar

Het is eenvoudig om te besparen op de kosten van een zonneboiler. Door zonneboiler offertes te vergelijken, krijgt je direct meer inzicht in de mogelijkheden. Zo kan er op basis van de werkelijke kosten een keuze gemaakt worden. Met behulp van de gratis vergelijking kan er tot wel 30% op de kosten worden bespaard!