warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de omgeving waar deze is geplaatst en heeft als doel om deze warmte te verplaatsen naar een gebouw of woning. De warmte wordt onttrokken uit de aarde, het grondwater of oppervlaktewater of uit de buitenlucht. Met deze warmte kan een gebouw / woning of leidingwater verwarmd worden. De werking van deze pomp lijkt op de werking van een koelkast. Bij een koelkast wordt de warmte naar buiten verplaatst, zodat het koeler wordt in de koelkast. Een warmtepomp daarentegen haalt de warmte uit de omgeving, waardoor het warmer wordt in huis. Het heeft in feite de omgekeerde werking van een koelkast. Investeren in een warmtepomp is een duurzame investering, met oog voor het milieu. Het doel van deze pomp is energie besparen en bij te dragen aan een beter klimaat.

–> Meer informatie over zonneboilers lees je hier

Verschillende warmtepompen

Een warmtepomp kan uit verschillende omgevingen warmte genereren, hierdoor zijn er veel verschillende warmtepompen op de markt in verschillende prijsklassen.  Deze verschillende warmtebronnen zijn lucht, grond en water. Door een onderscheid te maken tussen verschillende soorten warmtebronnen krijg je een duidelijk beeld wat het beste bij jouw situatie past. Bij een warmtebron op basis van lucht zijn er twee manieren om warmte te onttrekken. De lucht-water warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht en verwarmt leidingwater of de centrale verwarming. De lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en blaast dan warme lucht in de te verwarmen ruimte.

In de zomer kan een lucht-lucht warmtepomp eventueel ook verkoelen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de warmtebron in de grond wordt er een buizennetwerk ondergronds aangebracht. Dit buizennetwerk onttrekt warmte uit de grond en verplaatst de warmte naar de woning. Bij een warmtebron op basis van water wordt de warmte vergaard uit het grondwater. Deze water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement door de constante temperatuur van het grondwater.

Soorten warmtepompen

Welke soort warmtepomp geschikt is voor jouw woning hangt af van de situatie. Hieronder lees je een uitleg over de verschillende soorten warmtepompen en wat ze doen.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht als warmtebron. Hierbij wordt ‘warmte’ uit de lucht gehaald en waarmee de woning verwarmd wordt. Een voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat je er zowel mee kunt verwarmen als koelen. Het heeft hiermee in feite dezelfde functie als een airco.

Voor- en nadelen lucht-lucht warmtepomp

  • Goedkoper dan andere warmtepompen.
  • Kan ook worden ingezet als airco.
  • Woning kan snel op temperatuur worden gebracht.
  • Installatie binnen een dag.
  • Laag rendement op koude dagen.
  • Het valt niet te combineren met een bestaande cv-ketel.

Gemiddelde kosten aanschaf en installatie

De gemiddelde prijs voor de installatie en aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp liggen tussen de 4.000 – 12.000 euro.

Lucht-water warmtepomp

Net als de lucht-lucht warmtepomp gebruikt een lucht-water warmtepomp de buitenlucht als warmtebron en geeft deze af in huis. Een verschil is echter dat een lucht-water pomp zijn warmte direct afgeeft aan de cv-installatie. Dit type pomp levert meer warmte energie per kWh dan een lucht-lucht pomp. Een groot voordeel is dat de lucht-water warmtepomp ook bij temperaturen onder nul nog warmte uit de buitenlucht kan halen.

Voor- en nadelen lucht-water warmtepomp

  • Goedkoopste optie in aanschaf en aanleg.
  • Hoge subsidie waarmee je het sneller terugverdient.
  • Je bespaart op stookkosten en hebt een lagere CO2 uitstoot.
  • Er is geen vergunning nodig.
  • Installatie binnen een dag.
  • Je kunt er mee koelen én verwarmen.
  • CV-ketel zal moeten bijspringen op koudere dagen door lager rendement van lucht-water pomp.

Gemiddelde kosten aanschaf en installatie

De gemiddelde prijs voor de installatie en aanschaf van een lucht-water warmtepomp liggen tussen de 10.000 – 15.000 euro.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater als warmtebron om een woning te verwarming. Met dit type pomp kun je zowel de woning als het tapwater verwarmen. Het werkt door middel van water dat omhoog gepompt wordt. Zodra het water weer afgekoeld is wordt het water terug de grond in gepompt.

Voor- en nadelen van een water-water warmtepomp

  • Hoger rendement dan een lucht-water warmtepomp.
  • Neemt weinig ruimte in beslag.
  • Maakt vrijwel geen geluid.
  • Het kan in de zomer ook koelen.
  • Niet afhankelijk van het weer, en werkt dus altijd.
  • Een dure investering door prijzige grondboringen. Hier geldt hoe dieper de boring, hoe duurder het wordt.
  • Om grondwater op te mogen pompen heb je een vergunning nodig.

Gemiddelde kosten aanschaf en installatie

De gemiddelde prijs voor de installatie en aanschaf van een water-water warmtepomp liggen tussen de 15.000 – 20.000 euro.

Bodem-water warmtepomp

Bij een grond-water warmtepomp wordt de bodem als warmtebron gebruikt om de woning te verwarming. Het werkt door middel van een buizensysteem dat in de bodem wordt aangebracht. Door dit buizensysteem loopt een vloeistof dat warmte uit de grond kan onttrekken. De pomp zelf zet vervolgens deze warmte om naar een hogere temperatuur. Het buizensysteem kan horizontaal of verticaal worden gelegd. Afhankelijk van je situatie en beschikbaar aantal vierkante meters zal er gekozen worden tussen het horizontaal of verticaal leggen van een buizensysteem.

Voor- en nadelen bodem-water warmtepomp

  • Hoog rendement.
  • Hergebruik van koelvloeistof.
  • Je kunt er ook mee koelen.
  • Je hebt geen buitenunit nodig.
  • Ruime subsidiemogelijkheden.
  • Afhankelijk van horizontaal of verticaal systeem heb je een ruim grondoppervlak nodig.
  • Hoge investering.
  • Niet geschikt voor elk type bodem.
Voor- en nadelen horizontaal buizensysteem
  • Hoog rendement, maar je hebt een groot grondoppervlakte nodig.
  • Gesloten systeem waarmee koelvloeistof hergebruikt wordt.
  • In de zomer kun je ook koelen.
  • Het oppervlak waar het buizensysteem aangelegd is mag niet beplant worden.
  • Een horizontaal systeem ligt ondiep en is daarmee gevoelig voor sterke temperatuurschommelingen.
Voor- en nadelen verticaal buizensysteem
  • Aanleg op diepte is behoorlijk prijzig.
  • Hoog rendement omdat het systeem niet gevoelig is voor temperatuurschommelingen tijdens de winter.
  • Minder grondoppervlakte nodig dan bij een horizontaal systeem.

Gemiddelde kosten aanschaf en installatie

De gemiddelde prijs voor de installatie en aanschaf van een bodem-water warmtepomp liggen tussen de 15.000 – 25.000 euro.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een warmtepomp die gekoppeld zit aan de cv-ketel. De warmtepomp zal voor een groot deel de warmtevoorziening regelen in huis en waar nodig zal de cv-ketel bijspringen (bijvoorbeeeld wanneer het koud is of wanneer je het huis snel wilt opwarmen). Een hybride pomp is door de koppeling met de bestaande cv-ketel erg geschikt voor bestaande woningen.

Verschillende soorten hybride warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten hybride pompen. We leggen je graag de verschillen uit.

Hybride warmtepomp met alleen een buitenunit

Een hybride waterpomp met alleen een buitenunit haalt de warmte alleen uit de buitenlucht. Met dit type pomp kun je enkel de woning verwarmen en niet het leidingwater voor kranen en de badkamer. Met dit systeem ben je dus voor een groot deel nog afhankelijk van de cv-ketel.

Hybride warmtepomp met alleen een binnenunit

Een hybride warmtepomp met alleen een binnenunit (ventilatorwarmtepomp) werkt in combinatie met een ventilatiesysteem. Hierbij gebruikt de warmtepomp de warme ventilatielucht om leidingwater en de verwarming te verwarming. Het ventilatiesysteem zorgt vervolgens voor de afvoer van de lucht.

Een hybride systeem met alleen een binnenunit wordt ook aangesloten op de cv-ketel en zal bijspringen wanneer je meer warmte nodig hebt.

Hybride warmtepomp met zowel binnen- als buitenunit

Een hybride warmtepomp kan ook bestaan uit een combinatiesysteem waarbij je zowel een binnen- als een buitenunit plaatst. Hierbij wordt warmte zowel uit het ventilatiesysteem als uit de buitenlucht gehaald. Hiermee kun je dus het huis verwarmen en warm water uit de kraan halen. Ook dit combinatiesysteem zal worden aangesloten op de cv-ketel zodat deze kan bijspringen in het geval dat je meer of sneller warmte nodig hebt.

Gemiddelde kosten aanschaf en installatie

De gemiddelde prijs voor de installatie en aanschaf van een hybride warmtepomp liggen tussen de 5.000 – 8.500 euro.

Kosten warmtepomp

De totale kosten van een warmtepomp worden bepaald door het soort warmtepomp dat je kiest en de installatiekosten. In sommige gevallen zijn de installatiekosten hoger dan de prijs van een warmtepomp zelf. Verdiep je daarom goed in de verschillende soorten warmtepompen om te bepalen wat de mogelijkheden voor jouw woning zijn en welke kosten hieraan verbonden zijn.

Gemiddelde prijzen

Voor de aanschaf en installatie van een lucht-water warmtepomp moet je rekenen op een gemiddelde prijs van 10.000 – 15.000 euro. Een lucht-water warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht om leidingwater te verwarmen. Bij het installeren van een lucht-water warmtepomp zijn geen boringen in de grond nodig. Hierdoor blijven de installatiekosten aan de lage kant.

Wanneer u kiest voor een lucht-lucht warmtepomp, kiest u voor de goedkoopste warmtepomp. De warmte uit de lucht wordt gebruikt om warmte het gebouw in te blazen waardoor ruimtes verwarmt worden. De totale prijs van deze warmtepomp ligt tussen de 4.000 – 12.000 euro.

Een grond-water warmtepomp haalt de warmte uit de bodem. Hiervoor moet een buizensysteem aangelegd worden onder de grond. Om deze warmtepomp te installeren moet er gegraven worden. De prijs van deze warmtepomp is 15.000 – 25.000 euro.

Door de hoge installatiekosten van een water-water warmtepomp ligt de gemiddelde prijs op 15.000 – 20.000 euro. Een water-water pomp genereert warmte uit het grondwater en verwarmt hiermee het leidingwater.

Tot slot is er een hybride warmtepomp, welke een combinatie is van een warmtepomp en een gasketel. De hybride warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht. Wanneer het buiten te koud is, zal de gasketel het verwarmen van het huis overnemen. De hybride warmtepomp heeft een gemiddelde prijs van 5.000 – 8.500 euro.

Rendement

Een HR-ketel heeft een rendement van 100%. Dit houdt in dat er net zoveel warmte wordt geproduceerd, als dat het energie nodig heeft om die warmte te creëren. Het rendement van een warmtepomp ligt aanzienlijk hoger, tussen de 140% en 200%. Hierbij moet er wel met een aantal dingen rekening worden gehouden. Een warmtepomp werkt namelijk het beste als er gebruik wordt gemaakt van lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Goede isolatie voorkomt warmteverlies, waardoor nieuwbouwhuizen geschikter zijn voor een warmtepomp dan oudere huizen.

Een warmtepomp is over het algemeen voordelig in het gebruik. Ten eerste is de warmtepomp energiezuinig en daarnaast behoeft een warmtepomp nauwelijks onderhoud. Het hoogste rendement wordt over het algemeen behaald in nieuwbouwwoningen. Bij een nieuwbouwhuis is de isolatie optimaal en er wordt meestal gebruik gemaakt van lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. Ook is een voordeel van een nieuwbouwhuis dat het systeem meteen door het hele huis heen ingebouwd kan worden. Wanneer dit bij een bestaande woning moet gebeuren, kunnen de installatiekosten aanzienlijk oplopen. In dit geval biedt voor bestaande woningen een hybride waterpomp uitkomst. De aanschafprijs hiervan is lager en de bestaande cv-ketel wordt gebruikt om op de koudere dagen te voorzien in warmte.

Warmtepomp of zonneboiler?

Wat kan ik het beste kiezen, een zonneboiler of een warmtepomp? Dit is een vraag die wij regelmatig voorbij zien komen. We zullen je proberen in het kort uit te leggen wat het verschil is tussen de twee, wat je het beste kunt kiezen in welke situatie, en wanneer je het beste gebruik kunt maken van een combinatie van beiden.

Veel mensen willen in deze tijd hun woning verduurzamen en willen daarom graag van het gas af. Als je dan wilt investeren wil je wel weten wat je het beste kunt kiezen: een zonneboiler of juist een waterpomp?

Beide oplossingen zullen je helpen besparen op het gasverbruik, dat is een ding dat zeker is.  Het rendement tussen een waterpomp of zonneboiler kan echter wel flink verschillen. Kun je veel gebruik maken van zonlicht, dan is een zonneboiler een goede investering. Kun je weinig gebruik maken van zonlicht, dan adviseren wij te kiezen voor een waterpomp.

Het meeste rendement haal je toch nog steeds uit zonnepanelen. Daarom is het beter om een combinatie van zonnepanelen en warmtepomp te installeren. Zo kun je de energie die je opwekt met je zonnepanelen gebruiken om je warmtepomp te verwarmen.

Wij adviseren daarom om te kiezen voor een combinatie van zonnepanelen, een warmtepomp, en een goed geïsoleerde woning.