In dit artikel bespreken we wat salderen is, hoe het werkt, en hoe lang je nog gebruik kunt maken van de salderingsregeling. Wanneer je zelf duurzame energie opwekt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, dan gebruik je een deel van deze energie zelf. De energie die je teveel opwekt lever je vervolgens weer terug aan het energienet. Vervolgens zal je energieleverancier dit overschot aftrekken van de geleverde energie. Dit noemen we salderen. Salderen is dus simpel gezegd het aantal opgewekte kWh minus het aantal verbruikte kWh.
Let op (update 17 januari)
De salderingsregeling staat mogelijk op losse schroeven. De Kamer debatteert over een wetsvoorstel van minister Jetten (Klimaat en Energie) om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen. Wanneer er meer nieuws bekend wordt zullen wij dit artikel aanpassen.
Regels en de salderingsgrens
Er zijn een aantal regels waar je rekening me dient te houden wanneer je gaat salderen:
- Je kunt niet onbeperkt energie terugleveren en dit vervolgens salderen. Je eneregieleverancier bepaalt het limiet. Dit noemen we de salderingsgrens. Hoe het zit met de hoogte van de salderingsgrens lees je hier.
- Lever je meer energie terug aan het net dan krijg je een zogenoemde terugleververgoeding.
- Je kunt niet salderen met elke aansluiting. Dit is alleen mogelijk wanneer je een kleinverbruikersaansluiting hebt. Weet je niet wat voor aansluiting je hebt? Neem dan contact op met je energieleverancier en die kan je direct vertellen van wat voor aansluiting je gebruik maakt.
- Maak je gebruik van een slimme meter, dan meet deze automatisch wat je verbruikt en teruglevert en geeft deze gegevens automatisch door aan je energieleverancier.
- Je hebt geen aparte aansluiting nodig om de energie aan het net terug te leveren. Alle energie je opwekt gaat terug via de aansluiting waarop je de energie binnen krijgt. Wanneer je gebruik wilt maken van salderen zul je je moeten aanmelding via energieleveren.nl.
Hoe hoog is mijn salderingsgrens?
Zoals je hebt kunnen lezen zit er een grens aan wat je kunt salderen. De hoeveelheid energie die je geleverd krijgt van de energieleverancier tijdens de salderingsperiode is je salderingsgrens.
We leggen je aan de hand van een voorbeeld uit hoe dit in zijn werk gaat.
Stel je krijgt 3.500 kWh geleverd van je energieleverancier. Je zonnepanelen hebben in totaal 2.000 kWh opgeleverd. Wanneer je hier zelf 1.000 kWh van verbruikt lever je 1.000 kWh weer terug aan het energienet.
De salderingsgrens is het aantal kWh dat je geleverd krijgt van je energieleverancier. In dit geval ligt de grens dus op 3.500 kWh. Wanneer je 1.000 kWh zelf hebt verbruikt moet je de energieleverancier nog 2.500 kWh betalen.
Hoe zit het met de terugleververgoeding wanneer ik meer energie opwek dan ik ontvang van mijn energieleverancier?
Wanneer je maximaal gebruikt hebt gemaakt van salderen blijft er nog een terugleververgoeding over. Hoe hoog deze is verschilt per energieleverancier.
Aan de hand van een voorbeeld leggen we je uit hoe de terugleververgoeding werkt.
Je ontvang 700 kWh van je energieleverancier. Je zonnepanelen hebben 2.000 kWh opgeleverd en hiervan heb je zelf 1.000 kWh van verbruikt. In dit geval lever je dus 1.000 kWh terug aan het energienet.
Nu zul je eerst moeten salderen. Je hebt 700 kWh ontvangen van de energieleverancier, dit is daarmee ook gelijk de salderingsgrens. Deze trek je af van de 1.000 kWh die je terug hebt geleverd. Voor de overgebleven 300 kWh krijgt je dan nog een teruglevergoeding van de energieleverancier.
Hoe lang kun je nog salderen?
Het plan van de overheid is om vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling af te bouwen. Oorspronkelijk was het plan dat dit in 2023 in zou gaan, maar dit 2 jaar uitgesteld. Vanaf 2025 kun je elk jaar een stukje minder salderen. Dit loopt tot 2031. Vanaf dat moment kun je niet meer salderen.
Waarom wordt salderen afgeschaft?
In de komende jaren zullen zonnepanelen steeds meer rendement opleveren en goedkoper worden. De overheid heeft het gebruik van duurzame energie willen stimuleren met de salderingsregeling. Nu het rendement steeds hoger wordt en de panelen goedkoper heeft de regeling volgens de overheid zijn werk gedaan. De overheid heeft daarom besloten om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen met zo’n 11% per jaar. Dit loopt door tot 2031, waarna je niet meer gebruik kunt maken van de salderingsregeling. De verwachting is dat tegen 2031 zonne-energie voldoende rendabel is zonder salderingsregeling.