Energie besparen tips

Bijna driekwart van de Nederlanders wil graag energie besparen. Maar waar begin je? En wat maakt echt verschil uit? Met een ideaal energiegewicht help je mee aan een goede basis en profiteer je op de energierekening. Dit allemaal door simpele trucs toe te passen en hiermee energie te besparen.

Op deze pagina hebben we verschillende energiebesparende maatregelen voor je onder elkaar gezet. Van top 10’s tot algemene tips.

5 Energiebesparende maatregelen

Alle besparing tips van het ideale energiegewicht zijn ondergebracht in 6 verschillende thema’s. Klik op het plaatje en navigeer naar de categorie.

Energie besparen op elektriciteit

Van koelkast, wasmachine en computer tot elektrische tandenborstel en melkopschuimer. We halen steeds meer elektrische apparaten in huis. Lekker makkelijk: je steekt ze in het stopcontact en er kan gekoeld, gewassen en opgeruimd worden.

Het verminderen van het energieverbruik in uw huis bespaart geld. Daarnaast vermindert het de vervuiling door niet-hernieuwbare energiebronnen.

Als je van plan bent om een energiesysteem te installeren om eigen elektriciteit op te wekken, zoals zonnepanelen of een kleine windturbine, is het verminderen van elektriciteitsverbruik de eerste stap. Je kunt geld besparen door een kleiner energiesysteem aan te schaffen, doordat je minder verbruikt.

Hieronder zijn de belangrijkste besparingsmaatregelen op een rijtje gezet die je kunnen helpen om je elektriciteitsverbruik in huis te verminderen.

Verlichting

Door het aanpassen van de verlichting in huis kan een grote energiereductie worden bewerkstelligd.

Via een aantal praktische tips wordt aangegeven hoe je met de inzet van spaarlampen het elektriciteitsverbruik van verlichting met 75% kunt terugbrengen. Daarnaast krijg je tips over hoe je lampen niet onnodig aan hoeft te laten staan.

Spaarlampen

Er zijn veel keuzes in energiezuinige verlichting. De meest populaire beschikbare lampen zijn halogeenlampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s) en lichtgevende diodes (LED’s). Hoewel ze in eerste instantie meer kunnen kosten dan traditionele gloeilampen, besparen LED lampen tijdens hun levensduur geld, omdat ze minder energie verbruiken. Je vindt deze in de meeste hardware- en woningwinkels.

Bedieningselementen zoals timers en fotocellen besparen elektriciteit door lichten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Dimmers besparen elektriciteit wanneer ze worden gebruikt om het lichtniveau te verlagen. Zorg ervoor dat u producten selecteert die compatibel zijn met de energiezuinige lampen die u wilt gebruiken.

Als je buitenverlichting hebt die lang aan blijft, zal het gebruik van spaarlampen of LED’s veel energie besparen. De meeste kale spiraalvormige spaarlampen kunnen worden gebruikt in gesloten armaturen die hen beschermen tegen het weer.

Lampen uit

Om de exacte waarde je energiebesparing te berekenen door een lamp uit te zetten, moet je eerst bepalen hoeveel energie de lamp verbruikt wanneer deze aan is.

Op elke lamp staat een wattwaarde. Als het vermogen bijvoorbeeld 40 watt is en de lamp één uur brandt, verbruikt deze 0,04 kWh of als deze één uur uit is, bespaart u 0,04 kWh.

Vervolgens wil je weten wat je betaald voor elektriciteit per kWh. Bekijk hiervoor je elektriciteitsrekening. Vermenigvuldig het tarief per kWh met de hoeveelheid bespaarde elektriciteit, en dit geeft je de waarde van de besparingen.

Laten we verdergaan met het bovenstaande voorbeeld. Laten we zeggen dat uw elektrisch tarief 10 cent per kWh is. De waarde van de energiebesparing zou dan 0,4 cent zijn. De waarde van de besparingen neemt toe naarmate het wattvermogen van de lamp hoger is, hoe groter het aantal lampen dat met een enkele schakelaar wordt bediend, en hoe hoger het tarief per kWh.

10 tips om energie te besparen op elektriciteit

1. Installeer slimme schakelaars

Er zijn er heel veel beschikbaar. Van eenvoudige getimede schakelaars tot schakelaars die op afstand kunnen worden bediend vanaf je smartphone.

Dit maakt het veel gemakkelijker om ervoor te zorgen dat uw elektronica niet op stand-by staat. Wat meer energie verbruikt.

2. Schakel uit met een schakelaar

Elektronica stand-by laten staan ​​betekent dat er nog steeds elektriciteit wordt gebruikt. Zonde! Met een schakelaar kunnen deze onmiddellijk worden in- en uitgeschakeld. Als je deze apparaten aan de muur uitschakelt, gebeurt dit niet meer – je kunt een slimme schakelaar gebruiken zoals vermeld in het eerste punt!

3. Reinig de spoelen van je koelkast

De kans is groot dat je dit nog nooit hebt gedaan. De batterijen aan de achterkant van de koelkast kunnen erg vies worden. Dit vermindert de efficiëntie, dus probeer ze minstens eenmaal per jaar schoon te maken. De koelkast gaat langer mee en je bespaart een hoop energie!

4. Houd de koelkast en vriezer vol

Een volle koel-vriescombinatie heeft minder energie nodig om koud te blijven omdat de producten binnenin de temperatuur handhaven.

Je hoeft geen hele supermarkt leeg te kopen om dit te laten gebeuren. Het eenvoudig vullen van een kan met water voor in de koelkast heeft hetzelfde effect. Daarnaast stelt dit je in staat om altijd koud water te hebben.

Om de vriezer vol te houden, wat kun je niet bevriezen. Het klinkt misschien gek, maar een pak A4-papier zal de temperatuur ook handhaven.

5. De koelkast en vriezer een graadje warmer

Het verhogen van de koelkast en vriezer met slechts één graad zal voor jou geen verschil maken, maar het kan veel energie besparen door de jaren heen.

6. Ontdooi bevroren producten in de koelkast

Dit is niet alleen hygiënischer, het bevroren product helpt je koelkast koel te houden, wat betekent dat het veel minder stroom nodig.

7. Wees efficiënt tijdens het koken

Gebruik deksels bij het koken en zorg ervoor dat je de juiste steelpan op de juiste ring gebruikt. Dit kan een enorm verschil maken, waardoor de kooktijden worden versneld en veel minder energie wordt verbruikt.

Een andere goede tip is om de hele oven te vullen tijdens het koken, zodat de energie die wordt gebruikt om de oven te verwarmen niet wordt verspild. Klinkt logisch, toch?

8. Was kleding op een lagere temperatuur

Het meeste van het wasgoed kan op een lagere temperatuur worden gewassen – zoals 30 graden – met hetzelfde resultaat. Als je dit doet, kun je jouw elektriciteitsverbruik verlagen, omdat de wasmachine het water niet tot zo’n hoge temperatuur hoeft te verwarmen.

9. Waar mogelijk aan de lucht drogen

Wasdrogers kunnen enorme hoeveelheden elektriciteit verbruiken. Als het een mooie dag is, droog je was dan buiten of laat het binnen luchten als het buiten niet zo mooi is. Dit bespaart een hoop energie!

10. Wek je eigen energie op

Als je echt serieus bent over het besparen van elektriciteit thuis, dan is investeren in zonnepanelen of andere duurzame technologie een prima manier om dit te doen. Het zal een paar jaar duren om deze investering terug te krijgen, maar je gaat meteen geld besparen op de elektriciteitsrekening.

Energie besparen op de verwarming

Een huishouden gebruikt gemiddeld 1.200 m3 aardgas per jaar. Al een flinke verandering met 10 jaar geleden. In 2013 was dit gemiddeld 1.600 m3.

Toch is er nog een hoop werk aan de winkel. Vijfenzeventig procent van het gehele verbruik wordt ingezet voor verwarming, twintig procent voor warm water en het restant voor koken.

Verwarmen kost veel energie en daarom wordt uitgelegd welke energie besparingen te behalen zijn bij het maken, behouden en gebruik van warmte en warm water.

10 tips om energie te besparen op de verwarming

1. Begrijp je verwarmingssysteem en de bedieningselementen

Neem de tijd om te leren hoe je verwarmingssysteem werkt en hoe je de bedieningselementen op de juiste manier gebruikt. Zo zorg je ervoor dat het op de beste en meest kosteneffectieve manier wordt gebruikt.

Een huis heeft bijvoorbeeld ongeveer 30 minuten nodig om af te koelen (langer in een goed geïsoleerde woning), dus overweeg om de verwarming een half uur voordat je naar bed gaat uit te schakelen.

2. Zet je thermostaat lager

Als je de thermostaat met 1°C verlaagt, kun je al energie en geld besparen (ca. € 60 per jaar), zonder enig verschil te merken.

3. Droog geen kleding op de verwarming

Dit verlaagt de hoeveelheid warmte die vrijkomt door de radiator, zodat de ketel langer moet draaien om dezelfde kamertemperatuur te bereiken. Hierdoor wordt in totaal meer brandstof gebruikt.

4. Onderzoek naar een andere energieleverancier

Je kunt misschien een goedkopere deal krijgen, vooral als je al minstens drie jaar niet bent overgeschakeld. Meer informatie over een andere energieleverancier?

5. Houd meubels uit de buurt van radiatoren

Het schuim in gestoffeerde meubels is een effectieve warmte-isolator en voorkomt dat het in de kamer komt. Wanneer je deze dus te dicht bij de kachel zet, neemt dit de warmte op. Hierdoor duurt het langer voordat de kamer is opgewarmd.

6. Gebruik de zon

Het is de meest direct beschikbare warmtebron en het is de goedkoopste! Als het zonnig is, kun je er het beste van maken door de deuren te openen en de warme lucht door het huis te laten stromen.

7. Plaats extra gordijnen

Plaats bijvoorbeeld een gordijn over buitendeuren met enkel glas. Isoleer de deurmeubels. Passende covers voor de brievenbus en eventueel een sleutelgat. Je zou verbaasd zijn hoeveel warmte verloren kan gaan!

8. Controleer de isolatie op zolder / dak

Ongeveer 25% van de warmte die verloren gaat in een typisch niet-geïsoleerd huis ontsnapt via het dak. Je moet ten minste 270 mm isolatie op de zolder hebben. Als je extra isolatie toevoegt, zorg er dan voor dat deze niet wordt gecomprimeerd. Verhoogde platforms, boven de hoogte van de isolatie, kunnen worden geïnstalleerd voor opslag.

9. Controleer de muurisolatie

Ongeveer 35% van de warmte die verloren gaat in een typisch niet-geïsoleerd huis is door de muren. Als je spouwmuren hebt, denk er dan over om ze te vullen. Massieve wanden kunnen ook worden geïsoleerd (intern of extern), maar dit is complexer en duurder.

10. Plaats dubbele of driedubbele beglazing

Als de ramen moeten worden vervangen, kun je overwegen dubbele of driedubbele beglazing aan te brengen. Beide verminderen warmteverlies door het glas.

Energie besparen op vervoer

Per jaar wordt er in Nederland 176 miljard kilometer afgelegd, wat neerkomt op gemiddeld 35 km per persoon per dag. Meer dan driekwart van de afstanden wordt afgelegd met de auto.

In de onderstaande energie besparing tips is er daarom veel aandacht voor de auto, maar ook alternatieven als de trein, tram, of fiets komen aan bod.

Heb je ooit overwogen hoe je op je energiekosten kunt besparen door je belangrijkste transportmethode aan te passen?

De eerste stap is het bepalen van de transportmethode die past bij je behoeften en levensstijl. Als je in een stad woont met veel openbaar vervoer, wil je er misschien gebruik van maken, terwijl je misschien met de auto moet reizen als je in een wat landelijker gebied woont.

Energie besparen met de auto

Er zijn veel manieren om energie te besparen wanneer je met de auto reist. Hieronder verschillende tips over hoe je energie kunt besparen, terwijl je toch blijft reizen met de auto.

Carpoolen

Een van de manieren is om zoveel mogelijk met anderen te carpoolen. Door regelmatig met andere mensen te carpoolen, kun je waarschijnlijk een manier vinden om de brandstofkosten over alle carpoolers te verdelen, waardoor iedereen geld kan besparen. Bovendien haalt deze methode effectief meer auto’s van de weg en help je het milieu door je CO2-voetafdruk te verkleinen.

De spits vermijden

Een andere belangrijke manier om energie te besparen, is voorkomen dat je tijdens drukke spits over drukke verkeerswegen reist. De reis zal langer duren tijdens de spits, en het constante stationair draaien en stoppen van het verkeer is verspillend vanuit het oogpunt van brandstofefficiëntie. Een alternatief is om de route wijzigen om files op snelwegen en wegen te voorkomen.

Efficiënt je route in kaart brengen

Ten slotte kun je geld besparen door elke keer dat je moet rijden de route efficiënt in kaart te brengen. Als je bijvoorbeeld boodschappen doet, kun je energie besparen door de totale hoeveelheid kilometers te verminderen die je moet rijden vanwege een inefficiënte route.

Bovendien helpt het plannen van je route je bij het vergeten van een stop!

Op de lange termijn zijn er ook veel manieren om geld te besparen door je auto goed te onderhouden.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer verlaagt de hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor transport, zowel in het algemeen als voor het individu. Rijden met het openbaar vervoer bespaart in het algemeen energie omdat, per persoon, het energieverbruik van één voertuig veel lager is dan wanneer elke persoon een kleiner voertuig zou gebruiken, zoals een auto, motor of bromfiets.

Bovendien is het vaak goedkoper om te reizen met het openbaar vervoer. Bekijk maar eens het tarief van tanken, wegenbelasting betalen en onderhoud aan de auto versus de kosten van openbaar vervoer.

Daarnaast komt het kopen of leasen van een voertuig daar nog bij. Dan is er nog niet gedacht aan het verzekeren van dat voertuig en parkeren. Op de lange termijn is gebruik maken van het openbaar vervoer vrijwel altijd goedkoper.

Als je het openbaar vervoer als jouw primaire manier van reizen gebruikt, zijn er nog steeds manieren om het proces te verbeteren om nog meer energie te besparen.

Om het aantal reizen met het openbaar vervoer te verminderen, onderzoek de meest efficiënte route naar werk of ergens anders te nemen om het aantal transfers of andere problemen die uw kosten kunnen verhogen te verminderen.

Ten slotte kun je mogelijk de kosten verlagen door een maandelijks of jaarlijks abbonement te kopen, waardoor de kosten per reis dalen.

Alternatieve vormen van vervoer

Als je elke vorm van energiekosten bij transport wilt elimineren, kun je alternatieve vormen van vervoer overwegen. Deze andere transportmethoden vereisen fysieke activiteit, zoals wandelen, fietsen, skaten, skateboarden of longboarden.

Energie besparen op vakantie

Nederlanders gaan gemiddeld bijna drie keer per jaar op vakantie. Deze vakanties hebben een behoorlijke impact op je energiegewicht. Daarnaast zijn er ook veel mensen met een permanent vakantiehuisje. Ook dan kun je veel energie besparen.

Allereerst door het gebruik van fossiele brandstoffen voor het vervoer naar de vakantiebestemming. Ten tweede ook en door het energieverbruik op de vakantiebestemming zelf.

Met behulp van de onderstaande tips kun je jouw energiegewicht ook tijdens de vakantie op pijl houden.

5 tips om energie te besparen op vakantie

Of je nu een huisje aan het meer hebt of een hutje in de bergen, jouw vakantiehuis moet een plek zijn voor rust en ontspanning – geen plek om je zorgen te maken over hoeveel energie het verbruikt en wat de extra energierekeningen je kosten.

1. Zorg ervoor dat je huis goed is afgesloten

Dit betekent dat ervoor moet worden gezorgd dat het dak, de gevelbekleding, de fundering en de goten geen gaten bevatten waardoor luchtlekken of zelfs insecten en grotere beestjes in je vakantiehuisje kunnen komen. Je moet er ook voor zorgen dat de deuren en ramen geen scheuren vertonen.

Omdat je niet elke dag in dit huis woont, merk je misschien klein probleem niet op voordat het een groot probleem wordt. Daarom is het belangrijk om het goed te onderhouden.

2. Gebruik een slimme thermostaat

Deze nieuwe programmeerbare thermostaten zijn vaak met bediening via een app zodat je de temperatuur altijd en overal kunt aanpassen. Dat soort toegang is met name handig om schade aan een tweede huis te voorkomen. Je hebt bijvoorbeeld de verwarming in jouw vakantiehuis uitgeschakeld om geld te besparen, maar een naderende winterstorm dreigt de leidingen te bevriezen.

Met een slimme thermostaat kun je de warmte inschakelen met je smartphone of computer om te voorkomen dat de leidingen barsten en een dure reparatie vereisen.

Slimme thermostaten kunnen ook helpen om het vakantiehuis comfortabeler te maken. In plaats van een uur te wachten tot het huis afkoelt of opwarmt als je er eenmaal bent, kun je de thermostaat eenvoudig vanaf de weg aanpassen.

3. Zorg ervoor dat je uitlaatventilator goed werkt

Met te veel vocht in een afgesloten huis kan schimmel zich snel ophopen. Zorg ervoor dat de afvoerventilator in de badkamer werkt. Zorg er daarnaast voor dat je deze na elke douche gebruikt, vooral op de dag dat je vertrekt.

4. Schakel apparaten en elektronica uit wanneer je vertrekt

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar je realiseert je misschien niet dat veel aangesloten apparaten energie verbruiken, zelfs als ze ‘uitgeschakeld’ zijn.

Elektronica met een stand-bymodus (zoals een magnetron of tv), netsnoeren met een groot blok in het midden van het snoer (laptopadapters) en grote blokstekkers (telefoonopladers) gebruiken altijd elektriciteit.

De eenvoudigste manier om meerdere elektronica en apparaten uit te schakelen, is door ze in stekkerdozen te steken; vervolgens kun je met één beweging alles wat er op is aangesloten meteen uitschakelen.

5. Stel de boiler op een lagere temperatuur in

Zorg ervoor dat de temperatuur op de boiler niet hoger is dan 48 graden. Wanneer je vertrekt, kun je de temperatuur nog lager zetten of op vakantiemodus zetten als de boiler er een heeft.

Er is geen reden waarom jouw vakantiehuis niet zo energiezuinig kan zijn als je ‘normale’ thuis. Bespaar wat energie en geld met bovenstaande eenvoudige tips!

Energie besparen op voeding en afval

Vorige week is er ongetwijfeld een mooie rode roos geteeld in Kenia. Vervolgens ingevlogen naar Schiphol, geveild in Aalsmeer en getransporteerd naar Italië. Daar is deze roos verkocht aan een jongeman die hem aan zijn vriendin gaf tijdens een etentje. Tijdens dat etentje genoten zij van een Argentijnse biefstuk van een koe die is groot geworden met Braziliaanse soja.

In alles wat je koopt zit dus energie om het te maken en te vervoeren. Deze zogenaamde indirecte energie wordt in de onderstaande tips verder onder de loep genomen. Daarbij komt de energie-inhoud van voedingsmiddelen aan bod, maar ook de zin en onzin van het scheiden van je afval.

Hieronder staan ​​enkele ideeën om u te helpen energie en verspilling te verminderen en sommige kunnen je flink wat geld én energie besparen.

  • Denk na voordat je winkelt – koop alleen wat je nodig hebt, gebruik tweedehands artikelen, oplaadbare batterijen, koop artikelen met minder verpakking en verminder je voedselverspilling door je maaltijden te plannen.
  • Groei zelf je eigen kruiden – minder overbodige verpakkingen en onnodige voedselkilometers.
  • Neem geen plastic draagtassen mee naar huis – kies herbruikbare boodschappentassen en houd ze bij de hand.
  • Gebruik je tuin – en voedselverspilling om te composteren.
  • Gebruik water verstandig – drink kraanwater in plaats van flessenwater en laat de kranen niet lopen.
  • Controleer wat je thuis hebt voordat je gaat winkelen.
  • Maak een lijst voor je boodschappen – het bespaart tijd en geld.
  • Winkel met maaltijden in gedachten – je zult uiteindelijk minder weggooien.
  • Controleer tijdens het winkelen de houdbaarheidsdatum. Gebruik deze vervolgens op datum en kies langere datums voor producten die je niet direct gaat gebruiken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *